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English |
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唐 |
とう |
(n) T'ang-Dynasty (China 618-907) |
2267 |
旗揚げ |
はたあげ |
(n) raising an army; launching business |
9583 |
揚陸 |
ようりく |
(n) landing; unloading |
9860 |
揚げる |
あげる |
(v1) to lift; to fry |
10549 |
揚げ |
あげ |
(n,n-suf) fried bean curd |
12492 |
揚水 |
ようすい |
(n) pumping water |
12745 |
高揚 |
こうよう |
(n,vs) enhancement; exaltation; promotion; uplift |
14231 |
唐辛子 |
とうがらし |
(n) red pepper; cayenne |
14898 |
遣唐使 |
けんとうし |
(n) envoy (to T'ang China) |
16439 |
揚力 |
ようりょく |
(n) dynamic lift; lifting power |
16439 |
唐突 |
とうとつ |
(adj-na,n) abrupt; sudden |
17636 |
掲揚 |
けいよう |
(n,vs) hoist (flag); fly; display |
17833 |
引き揚げる |
ひきあげる |
(v1) to withdraw; to leave; to pull out; to retire |
18673 |
水揚げ |
みずあげ |
(n,vs) landing; unloading; a catch; takings |
19107 |
荒唐無稽 |
こうとうむけい |
(adj-na,n) absurdity; nonsense; preposterous |
19756 |
唐人 |
からびと |
(n) a Chinese; foreigner |
20436 |
唐人 |
とうじん |
(n) a Chinese; foreigner |
20436 |
唐戸 |
からど |
(n) hinged door |
23134 |
唐草 |
からくさ |
(n) arabesque |
24217 |
揚げ物 |
あげもの |
(n) deep-fried food |
25849 |
油揚げ |
あぶらあげ |
(n) fried tofu |
26080 |
抑揚 |
よくよう |
(n) intonation; accent; modulation; inflection |
26240 |
陸揚げ |
りくあげ |
(n) unloading (a ship); landing |
26578 |
称揚 |
しょうよう |
(n,vs) praise; admiration; exalting; extolling |
26817 |
入唐 |
にっとう |
(n) visit to China |
26817 |
唐紙 |
からかみ |
(n) printed paper; paper sliding-door |
26991 |
浮揚 |
ふよう |
(n,vs) floating (in the air) |
27058 |
唐獅子 |
からしし |
(n) (artistic portrait of a) lion |
27801 |
唐獅子 |
からじし |
(n) (artistic portrait of a) lion |
27801 |
唐子 |
からこ |
(n) boy or doll dressed in ancient Chinese clothes |
28487 |
揚子江 |
ようすこう |
Yangtze River (in China) |
28681 |
唐櫃 |
からびつ |
(n) six-legged Chinese-style chest |
28975 |
発揚 |
はつよう |
(n,vs) exalting; raising; enhancing; rousing up |
29851 |
引き揚げ |
ひきあげ |
(n) pulling up; drawing up; salvage; refloatation; raising |
29962 |
唐物 |
からもの |
(n) imported goods |
31368 |
唐物 |
とうぶつ |
(n) imported goods |
31368 |
唐物 |
とうもつ |
(n) imported goods |
31368 |
唐詩 |
とうし |
(n) poetry of the Tang period; Tang poetry |
32361 |
揚がる |
あがる |
(v5r) to rise |
32648 |
唐衣 |
からころも |
(n) ancient Chinese clothes |
32784 |
昂揚 |
こうよう |
(n,vs) enhancement; exaltation; promotion; uplift |
32964 |
唐松 |
からまつ |
(n) larch (tree) |
33282 |
鷹揚 |
おうよう |
(adj-na,adv,n) largehearted; generous |
33462 |
唐破風 |
からはふ |
(n) Chinese cusped gable |
33462 |
荷揚げ |
にあげ |
(n) unloading; landing |
33636 |
唐音 |
とうおん |
(n) Tang reading of Chinese characters |
34034 |
止揚 |
しよう |
(n) sublation (philosophy) |
34580 |
意気揚々 |
いきようよう |
(adj-na,n) triumphant; exultant; in high spirits |
34955 |
唐様 |
からよう |
(n) Chinese design; Chinese style |
35139 |
揚げ足 |
あげあし |
(n) find fault |
35577 |
揚げ玉 |
あげだま |
(n) bits of fried batter left after cooking tempura |
36169 |
揚羽蝶 |
あげはちょう |
(n) swallowtail butterfly |
36620 |
宣揚 |
せんよう |
(n) enhancement |
37405 |
唐変木 |
とうへんぼく |
(n) oaf; bigot |
37405 |
賞揚 |
しょうよう |
(n) admiration |
38280 |
揚屋 |
あげや |
(n) (Edo-period) brothel |
38588 |
唐土 |
とうど |
(n) China |
39571 |
揚げ油 |
あげあぶら |
(n) cooking oil |
40263 |
唐紅 |
からくれない |
(n) crimson |
41039 |
唐本 |
とうほん |
(n) books from China |
41039 |
唐茄子 |
とうなす |
(n) squash; pumpkin |
41444 |
帯揚げ |
おびあげ |
(n) obi sash |
41904 |
顕揚 |
けんよう |
(n) extolling; exalting |
43447 |
唐黍 |
とうきび |
(n) Indian millet |
43447 |
精進揚げ |
しょうじんあげ |
(n) vegetable tempura |
44061 |
一旗揚げる |
ひとはたあげる |
(v1) to make a name for oneself |
44709 |
唐臼 |
からうす |
(n) (a) mortar |
44709 |
毛唐 |
けとう |
(n) foreigner (derog) |
44709 |
唐糸 |
からいと |
(n) China-made thread or yarn |
45436 |
飛揚 |
ひよう |
(n,vs) flying; flight |
45436 |
揚げ句 |
あげく |
(n-adv,n-t) in the end; finally; at last |
45436 |
揚句 |
あげく |
(n-adv,n-t) in the end; finally; at last |
45436 |
生揚げ |
なまあげ |
(n) deep-fried bean curd; undercooked |
46248 |
唐金 |
からかね |
(n) bronze |
46248 |
悠揚 |
ゆうよう |
(adj-na,n) self-possessed; calm |
47205 |
意気揚揚 |
いきようよう |
(adj-na,n) triumphant; exultant; in high spirits |
48294 |
空揚げ |
からあげ |
(n) fried (e.g. potatoes, chicken) |
48294 |
七色唐辛子 |
なないろとうがらし |
(n) type of spice containing seven ingredients |
48294 |
唐錦 |
からにしき |
(n) Chinese brocade |
48294 |
唐墨 |
からすみ |
(n) dried mullet roe |
48294 |
唐胡麻 |
とうごま |
(n) castor oil bean |
49657 |
入れ揚げる |
いれあげる |
(v1) to lavish money on |
49657 |
揚げ幕 |
あげまく |
(n) entrance curtain (in Noh) |
49657 |
揚言 |
ようげん |
(n,vs) opening declaration; profession; declaration in public; proclamation |
49657 |
揚揚 |
ようよう |
(adj-na,n) disposition |
49657 |
頽唐 |
たいとう |
(n) decadence; decline |
49657 |
意気が揚がっている |
いきがあがっている |
(exp) to be in high spirits |
51560 |
引き揚げ者 |
ひきあげしゃ |
(n) a repatriate; returnee |
51560 |
荷揚げ場 |
にあげば |
landing place |
51560 |
荷揚げ料 |
にあげりょう |
landing charges |
51560 |
旗を揚げる |
はたをあげる |
(exp) to raise (hoist) a flag |
51560 |
魚を揚げる |
さかなをあげる |
(exp) to fry fish |
51560 |
空中浮揚 |
くうちゅうふよう |
levitation |
51560 |
空揚 |
からあげ |
(n) fried (e.g. potatoes, chicken) |
51560 |
串揚げ |
くしあげ |
(uk) fried vegetables and meat on skewer |
51560 |
捲き揚げる |
まきあげる |
(v1) to roll up; to take away |
51560 |
五色揚げ |
ごしきあげ |
variety of deep-fried vegetables |
51560 |
厚揚げ |
あつあげ |
(n) thick fried tofu |
51560 |
腰揚げ |
こしあげ |
(n) tuck at the waist |
51560 |
骨揚げ |
こつあげ |
(n) gathering up the ashes of the deceased |
51560 |
薩摩揚げ |
さつまあげ |
deep-fried ball of fish paste |
51560 |
獅子唐 |
ししとう |
(n) green pepper |
51560 |
獅子唐辛子 |
ししとうがらし |
small sweet green pepper |
51560 |
色揚げ |
いろあげ |
(n) redyeing |
51560 |
戦車揚陸艦 |
せんしゃようりくかん |
landing ship (tank); LST |
51560 |
掻き揚げ |
かきあげ |
(n) shrimp and vegetable fritters |
51560 |
総揚げ |
そうあげ |
(n) hiring a number of geisha for an entertainment |
51560 |
大揚 |
おおよう |
(adj-na) largeheartedness; liberality; catholicity; generousness; generosity; magnanimity |
51560 |
凧揚げ |
たこあげ |
(n) kite flying |
51560 |
唐歌 |
からうた |
(n) Chinese poem |
51560 |
唐傘 |
からかさ |
(n) paper umbrella |
51560 |
唐手 |
からて |
(n) karate |
51560 |
唐薯 |
からいも |
(n) sweet potato |
51560 |
唐鋤 |
からすき |
(n) plow |
51560 |
唐人の寝言 |
とうじんのねごと |
gibberish |
51560 |
唐草模様 |
からくさもよう |
arabesque; scrollwork |
51560 |
唐朝 |
とうちょう |
Tang Dynasty |
51560 |
唐津焼き |
からつやき |
earthenware |
51560 |
唐門 |
からもん |
(n) Chinese-style gate |
51560 |
唐揚 |
からあげ |
(n) fried (e.g. potatoes, chicken) |
51560 |
唐揚げ |
からあげ |
(n) fried (e.g. potatoes, chicken) |
51560 |
唐檜 |
とうひ |
spruce tree |
51560 |
胴揚げ |
どうあげ |
(n) toss someone into the air or hoist shoulder-high in celebration |
51560 |
入り揚げる |
いりあげる |
(v1) to lavish money on |
51560 |
薄揚げ |
うすあげ |
deep fried tofu |
51560 |
風采が揚がらない |
ふうさいがあがらない |
make a poor appearance |
51560 |
縫い揚げ |
ぬいあげ |
(n) a tuck |
51560 |
毛唐人 |
けとうじん |
(n) hairy barbarian; foreigner |
51560 |
揚げ雲雀 |
あげひばり |
soaring skylark |
51560 |
揚げ巻 |
あげまき |
(n) old-fashioned hairstyle |
51560 |
揚げ句の果て |
あげくのはて |
(adv,n) finally; in the end; on top of all that |
51560 |
揚げ戸 |
あげど |
(n) push-up door; roll-up shutter |
51560 |
揚げ出し |
あげだし |
(n) deep-fried (food) |
51560 |
揚げ出し豆腐 |
あげだしどうふ |
(n) deep-fried tofu |
51560 |
揚げ場 |
あげば |
landing stage |
51560 |
揚げ足を取る |
あげあしをとる |
(exp) to find fault with someone; to flame someone |
51560 |
揚げ足取り |
あげあしとり |
(n) faultfinding |
51560 |
揚げ超 |
あげちょう |
(n) (abbr) excess of withdrawals over deposits |
51560 |
揚げ底 |
あげぞこ |
(n) false bottom |
51560 |
揚げ鍋 |
あげなべ |
(n) deep fryer |
51560 |
揚げ板 |
あげいた |
(n) movable floor boards; trap door |
51560 |
揚句の果て |
あげくのはて |
(adv,n) finally; in the end; on top of all that |
51560 |
揚抗比 |
ようこうひ |
(n) lift-drag ratio |
51560 |
揚水車 |
ようすいしゃ |
scoop wheel |
51560 |
揚炭機 |
ようたんき |
coal hoist |
51560 |
揚陸艦 |
ようりくかん |
landing craft |
51560 |
揚陸艦艇 |
ようりくかんてい |
landing ship |
51560 |
揚陸料 |
ようりくりょう |
landing charge |
51560 |
瑠璃唐草 |
るりからくさ |
baby blue-eyes (name of plant) |
51560 |